When I grow up.. I wannabe a Dr.

Five guys. Malaysians. Once medical students. Once stuck in a house in Summerstown Cork. NOW all Doctors, going separate ways. What will they be up to?? ish macam macam.....

Subscribe
Add to Technorati Favourites
Add to del.icio.us
Wednesday, October 22

Rattatouille

cakap-cakap brainbarrier

Mari memasak bersama Chef Shahied

Menu: Ayam masak Kiprik

Bahan2:
Ayam 10 ketul
Bawang besar 2 bijik
Halia sebijik(dlm 1 1/2 inci)
Kicap manis (secukup rasa)
Oyster sauce (secukup rasa)
Tomato sos
Minyak (4 sudu besar)
Serbuk Paprik 
Serbuk Cumin (mende ni aku pun tak tau..maen beli je kat tesco)

Arahan:
1- Mula2 basuh tangan dulu k? eh..tak2 mule2 pegi dapur dulu. dah basuh tangan pastu amek pisau potonglah bawang besar. satu bawang dipotong halus2, satu lagi dipotong 8. pastu potong halia pulak..ni kene halus2 baru masyuk beb. pastu sila panaskan minyak dalam kuali, preferably kuali non-stick supaya die tak stick..kalau miskin tak mampu beli kuali non-stick tak mengapa..kuali biasa pun okey,,
2- sambil menunggu minyak panas, basuhlah ayam2 itu..basuh sehingga bersih, cabut bulu2 di buntut ayam itu..buntut ayam kalau suka makan takyah buang..tp nnt mulut tak reti diam bak kata Jalil Hamid.. 
3- ok, make sure minyak tak terlalu panas..just nice dalam 60-70 degrees celcius gitu.. pastu masukkan lah bawang dan halia sekali..tumis sehingga naik bau..tapi jgn sampai bau hangit k? nnt jadi mcm adik2 kita kat rumah 63 summerstown drive. 
4- sambil menumis tu bole masukkan lah serbuk paprik dan serbuk cumin tu.. jgn la masuk byk sgt. agak2 dalam 1-2 sudu je. pastu kacau2kan ia.
5- dalam seminit pastu bole masukkan kicap manis..berape banyak?? sukati korang..kalau nk kuah byk bubuh byk.. pastu boh osyter sos plak skali dlm tu.. quantity is subjective..ikut sukati jiran korang la.
6- pastu masukkan ayam itu semuanya sekali..jangan main campak je..letak elok2..ayam pun ade perasaan. pastu kacau2kan ia sehingga beberapa minit..dlm 5-10 minit ka ok gak..sampai dia mendidih la kot..kah kah..
7- bler agak2 nk dekat masak tu, masukkan sos tomato sket. kacau2 sampai sebati pastu biarkan die masak dgn api yg slow slame 7.34 minit. sambil menunggu boleh la buat air kopi ke, air milo ke ape2 yg korang nk minum pas makan ok? jgn tinggalkan dapur sbb nanti lupe tgh masak pastu nnt hangit...mcm......rumah 63 summerstown drive...
8- walla, dah siap.. cek tgk ayam masak ke tak..kalo tak kang nnt kene infectious disease plak..penyakit ayam gler ke chicken pox ke..haish.. SILA AMBIL PERHATIAN, TAK PERLU LETAK GARAM OK? SEDAP JE PUN KALO TAKDE GARAM..HEHEH... kang garam byk2 kene hypertension..

ok..jgn malu2 untuk cuba resepi yg cilok dari chef wan ni.. yea rite.. any feedbacks sedap ke tak sedap ke ade pape yg bole ditambah atau improve ke sila comment di bawah. sekian terima kasih.. akhir kata, RATTATOUILLE!


yours truly
>shahied<

10 kritikus:

H.A.S. said...

Huk alo, Encik Shahied. Selalu dok menatap Internet, x terasa nak menahu pemende cumin tu?

p o l i n i said...

Hi... It looks like a nice recipe..

Izrin said...

letak lah gambar.. baru lah orang tahu sedap ker tak..:)

maestronine said...

well org kata indah rasa dr gambar.. kalau nk rase, kene jd housemates la kan.. mmg sedap.. so sile lah cube try buat.. x akan menyesal kemudian hari..

lynn afandie said...

haah ke? nak rase kena jadik housemate dulu ke nik? mcm takleh je nk jd housemate korang... :p

jannahani said...

nak tnya,serbuk paprik tu mcm mana?beli katne eh en shahid?aku ingat serbuk paprik tu tandoori mula2 tp lain la kan

fendi said...

nmpk cm dh sedap resipi die..tp bile dh kne tembak 2 kali...x jd lak ak nk try resipi tuh.ngahahaha..kaso tuh shahid!~ demn~ =P

-bdk umah 63-

k a m i l HK said...

damn..umah gua kena tembak dua kali..yang pasti bukan aku buat kan shahied..

tu sume usop tu..haha..eh, kitorang reti ok tumis bawang..

kasi usha sket gambar kiprik ko tuh..haaa..cuak..cuak kan..sebab tak lawa..haha..kalau sedap sangat meh la delivery ke rumah 63..kan bagus tu..kata jiran jalan belakang.

lonelysoldierboy said...

cissssssssss........
x gune shahied.......
makan dlm d situ.....

wrong statement dowh...
kawe reti tumis ok...
huhu...

kpada para pmbaca yg laen, siler lawati blog kami utk kesah sbnr...
shahied wt cte je n...ehehehe

brainbarrier said...

to h.a.s : ni mcm brader anip je niiii.. hanif azlan shah..kekek.. cumin tu jintan la anipp..takkan tu pun tak tau..:p

to polini: thanks! do try it sometime :)

to izrin: haha..tulah, igtkn nk amek gambar pas masak..dah makan sdap2 terlupe :p

to nik: indah khabar dari rupa pun ok gak(in a good way).hehehe

to lynn: eh, nnt jadi housemate berdua jee. bole la raseee slalu.hahaha

to jannahani: serbuk paprik tu beli kat tesco kt bhg rempah2 dlm botol kaca tu. tak sama ngn tandoori.sapo eh jannahani nih?

to fendi kamil dan usop: hahahahah..saje je nk femeskan rumah korang..biasela kan tabloid slalu exaggerate cter utk pembace2 sekalian. woi kamil, blom cuba blom tau..gamba dalam perut wa ade lah..hahaha endoscope gitu.

>shahied<