When I grow up.. I wannabe a Dr.

Five guys. Malaysians. Once medical students. Once stuck in a house in Summerstown Cork. NOW all Doctors, going separate ways. What will they be up to?? ish macam macam.....

Subscribe
Add to Technorati Favourites
Add to del.icio.us
Tuesday, October 28

Argh!!! selasa! ameen sejuk la!

cakap-cakap brainbarrier

salam...(malam ni -2 darjah celcius beb!)

ok aku terbace satu isu kt blog kawan aku pasal...
kos perkahwinan! haha. bile ingat2 balik, menatang ni aku dah borak kat msia.
mari kita berckp pasal "kos hantaran"

bab hantaran ni bes kalau borak2 ngan pompuan ... ye la sebab pompuan (n her family) yg biasenye tetapkan hantaran ni. diorang bole la bagi 'excuse'. ade sorang kawan aku tu (harap2 die x baca post ni hehe) siap tetapkan rm20k! PERGH! cekik darah! hoi pompuan (dan keluarganya)!..kesian ar kt kami2 jejaka yg xdak duit lagi!

bayangkan, kalau kerja kt msia.. gaji starting rm3000. tolak duit kete, umah, makan, tax, etc2.. ade la tinggal rm1000 utk simpan.. biler nak kahwin beb. tu baru hantaran. belom kenduri kahwin. memang kene buat bank loan utk kahwin.

lain la kalau mamat tu kaya n duit berkepuk dlm bank (...tapi izad?..). Tapi yang aku dapat tau, kalau pompuan tu grad dari luar negara, hantaran mmg kene lebih rm10k. betul ke? ke bende ni ikut culture/family tradition/tahapeape?

so bagi aku pihak pompuan yg tetapkan hantaran mahal2 ni... memang mengugut la. aku bole terima lagi kalau rm10k hehe. laki2 lain cane?

cane pompuan2 di luar sana? rm10k tu biase ke? mahal ke? ke cket je?

zrassss

52 kritikus:

maestronine said...

persss.. ape kaitan sejuk n hantaran??

ameen said...

tengah sejuk skrang ni...
so nak panaskan badan..pikir pasal hantaran la..sure panas nyer!

Yusma Yusof said...

yang sebenarnye, i think malays got it all wrong. hantaran is more like a culture thing. yang patut bagi banyak is mas kahwin, which means the money is exclusively for the bride. kalau ikut Islam, ade mas kahwin je kan, manade hantaran.

as in hantaran? tipula kalau kate tanak duit banyak, or for guys, as d matter of pride, takkan nak bagi sikit je.

tgk baliklah awak berkenan dgn siapa encik ameen. kalau nak kaum keluarga kerabat of course lah kena tinggi,hehehe.

tapi 10k standard kot sekarang :p

tapi kalau bole bagi hantaran 50k pun, tapi if lelaki tak boleh nak jadi pemimpin, pun susah jugak.

haaa, baru panas ameen :p

hixoom said...

wakakaka..apada ameen..
hantaran ni boleh memanaskan badan rupenye..
jimat la bil gas rumah korang pasni.

personally,hantaran mahal2 nak buat apa?? bukannye dpt kat aku pon..family aku gak dpt..lain la mas kawin..hak aku sorang jer..baik mas kawin yg mahal..ahahhahaha..

ok..seriously, issue ni byk sgt opinion..tp bg aku..biar la berpada..ukur baju di badan bakal suami sendiri..kawin nye pasal berhutang keliling pinggang buat apa kan??

kalo org tanya aku..aku jawab..
kecik tapak tgn,nyiru aku tadahkan.. eh,betul ke peribahasa aku nih?

hixoom said...

owh yer..lupe nak tambah..

ko nak kawin dah ke ameen??
grad oversea???


hehehhehe..

;)

Anonymous said...

hehehe...isu panas nih!

btol ckp haizum tuh... ukur baju dibadan lah kan. berpada2...
lagipun kalau dah suami tu nnt miskin, gaji bulan2 sikit duk habis bayar hutang, yang susah pun sape.isteri jugak..sendiri pk la kan.
hehe...

lagipun, sile jgn demand2 sgt before kawen,jatuh reputasi dgn keluarga mertua. tapi lelaki pun, kena la jaga jugak.murah2 sgt nnt ape kate bakal mertua. kesian pulak anak dara diorng nnt..

yang penting berbincang sama2 sebelum tetapkan hantaran ok!!

:D

Anonymous said...

this issue is irrelevant as my lower limit of marriage is in 5 years time.

so it is true, Cork people have nothing better to do except kahwin, or talk about kahwin.

zrassss

shahied said...

wah...tajuk panassss..sesuai dgn kesejukan malam ini..
anyway, aku setuju ngn kata yusma yg patutnye mas kahwin yg patut diutamakan.. tp..hantaran yg berdulang2 tu sebenarnye mcm dah replace mas kahwin ye tak?
bagi sape2 yg nk berkahwin sure pening pk cane nk cukupkan duit hantaran smpi 10k(or more) ye tak..
laki bukan saje kene pk pasal nk bagi duit hantaran utk perempuan, kene gak kumpul duit utk kenduri belah sendiri..kumpul bertahun2 sehari dua je dah lesap..
berbalik pada tabiat org kita yg suka buat bende sampai membazir jugak..
best thing is, berbincang ngn bakal pasangan masing2, dgn family and be reasonable.
but in a way, the responsibility utk kumpul duit bagi pihak laki2 sedikit sebanyak melatih utk lelaki tu to be responsible gak kan? cuma jgn sibuk kumpul duit tapi ilmu berumahtangga tak dikumpul langsung ye tak??

peace out

shahied said...

eeii.. sape anonymous atas aku nih.. tah pape komen..
at least have the balls to state ur name. ok?

puan sholehah said...

Islam menuntut utk meletakkan mahar (mas kahwin) yg tidak tinggi dan menyusahkan. Nabi sendiri bersabda, wanita yg baik ialah yg paling rendah nilai maharnya.
Kalau tgk seerah,mmg betul tak ada hantaran yg menyusahkan pihak lelaki.Para sahabiah contohnya hanya meletakkan kurma sebagai hantaran.

Apa-apa pon berbalik kpd niat utk dirikan baitul muslim tu sendiri. Ia bertujuan memudahkan dan mencari barakah dalam hidup selepas berkahwin, bukan dgn menyukarkan proses perkahwinan tu. Ikut sunnah Rasulullah, nilai maskahwin tak perlu letak nilai yg terlalu tinggi pon. Wanita yakni bakal isteri yg paling baik kalau faham dpt fahamkan pihaknya melalui sunnah ni :) Apatah lagi nilai hantaran, sekadar pemberian/hadiah memadai.

Berckp nilai grad oversea at least rm10k, itu lebih berbalik kpd 'standard' yg masyarakat letak. Bila dah jadi budaya, org slalu lupa utk tgk balik tujuan asal kenapa dan bagaimana.. All in all, jadikan proses perkahwinan sesuatu yg memudahkan bukan menyusahkan.

Sesungguhnya perempuan itu dinikahi orang karena agamanya, kedudukan, hartanya, dan kecantikannya ; maka pilihlah yang beragama." (HR. Muslim dan Tirmidzi).

"Berikanlah mahar (mas kawin) kepada wanita (yang kamu nikahi) sebagai pemberian dengan penuh kerelaan."(An Nisa': 4)

aju_fauzi said...

wow! whose post is this? wpon aku jauh kat limerick, nak sebok please. i think hantaran is overrated. almost in every wedding, people will sebok2 tnye berapa hantaran, usha dulang2 tu sume, leaving most couples no other choice but to be quite meticulous about the hantaran, etc. namun begitu:
i) guys, consider urself lucky if dapat bapak mertua yang baek, coz they wont ask banyak2, as they usually understand how difficult it was to provide that huge amount of hantaran,wedding cost,etc. tak sume maybe, but this is a personal opinion i gained from someone.
ii) on the other hand, belah lelaki pon should be wise enough. klau ur female siblings plak nak kawen, hmmm..the same thing applies kan?
iii) ape2 hal pon, back to family discussion bebeh!

ameen said...

betul
tu la jadi masalah kalau hantaran jadi culture. pastu mintak banyak kemain.. e.g. mas kahwin rm100 hutang, hantaran rm15k. perghhh (harap2 takde org nk wat cani)

kalau mintak bnyk...lelaki takkan nak refuse kan..tak kawin la plak nanti.. ego laki ni keras sket.. susah nk mengalah.

well2 shahid apa macam kumpul duit skang? dah buat kire2/belanjawan ke? haha. And mane ko tau anon tu ade balls?

btw peringatan yg baik dr puan sholehah

izadiskandar said...

Tertanya tanya juga benak minda daku jikalaulah perkara ini perlu dipraktikkan pada perkahwinan antara irish dan melayu (*hint *hint).. apa pendapat anda?

p/s: Responsible enough to state my name.. unlike some people.

Jom lepas final med ramai-ramai?

izadiskandar said...

Tapi ameen?

Ni nak explain sedikit tentang komen ameen terhadap status duit saya dalam bank.

Memang saya akui duit saya dalam bank adalah mencukupi. Tapi anda perlu paham, saya telah mula menyimpan 'dana kahwin' tersebut dari 1st year medic lagi.

Sedikit sedikit lama lama jadi bukit.

bak kata shahid "but in a way, the responsibility utk kumpul duit bagi pihak laki2 sedikit sebanyak melatih utk lelaki tu to be responsible gak kan?"

And I would appreciate it if u dont mention it again thanks. everyone get the same amount :-)

Tapi Ameen?

ameen said...

err tapi izad...
nanti kalau bakal bapak mertua aku jahat orangnye..(sbb die mintak hantaran bukan2), boleh x aku buat loan dari ko ? well kalau ade bnyk duit sbb kumpul dari 1st year, boleh la hulur sekeping dua..kehkeh.

aku stuju ngan shahid gak

Witty Angel said...

huyooo..hantarann..hahaha..:p..aku rs ikut family gak kot..ade yang family tradisi die cam takat tu kan so depends gak and depends gak on pompuan tu juga...:P...tapi hantaran tu kan dapat kat pompuan tu balik..so nanti gune lah utk future..muahhaha..LOL..tapi culture pon same gak..mane x nyer..skang mesia yang stok 10k above la..xlarat...tapi mak aku pesan kalau awak tu sulung jangan lah taruk tinggi sangat kang adik2 ade yang x kawen kang cuz org takut dh nak masuk mintak..huhu..so kesimpulannye bincang la dulu ngan partner..anyways, ameen ko nak kawen dh ke?dh fikir sal hantaran sume ni?

Witty Angel said...

eh xperasan..haizum cakap hantaran dapat family..aku rs depends gak kot..parents aku cakap hantaran nanti diorg mmg kasi aku and my right nak kasi kat diorg ke x..ngeeee

ameen said...

haha aina@witty angel
tipu la kalau aku x pikir lagi
dah terpikir tapi taktau bila n ngan siape
well aku rase aku dah dekat dgn 'end of the current phase of life'
jom kawan2 move on! (menyambut seruan izad)

hehe

maestronine said...

"And I would appreciate it if u dont mention it again thanks. everyone get the same amount :-)"

izad emo nampak.. pms ke.. err but then everyone would spend diff amount =) so?? err competitive siot izad.. and very responsible with regards to kumpul duit untuk masa depan =)

panas2.. 75 smoking hot.. tp reason die x same dgn 63's.. ;-)

Yusma Yusof said...

saya setuju dengan izad.jom kite pass final med dulu jom!

amiiiiiin...

Witty Angel said...

betol2(gaya upin and ipin)..hehehe..:Ppass final yr dulu..jom2..kite dapat flying colours punyer results beramai2..=)...insyaAllah...

silent follower said...

hmm..nilai hantaran sekarang banyak ditentukan oleh paradigm masyarakat dan adat.Kalo murah sgt, nnt ada laa cakap2 org 'nape murah sgt?'..'dah jadi pape ke?'..'awat yg family bagi murah sgt anak pompuan die tuh?..belajar tinggi2..kerja pon tinggi' etc..yang tak penah abis..
Kalo tinggi sgt pon, susah gak. Sebelum kawen dah berhutang keliling pinggang..kan kesian tuh.Nnt hidup lepas kawen pon, takde nye senang.sbb kena berusaha menyelesaikan tunggakan hutang.Pendek kata, yang sedang2 sahaja.

So, kalo nak pilih isteri, jangan tgk yang perempuan nya aje..kena jugak intai2 sket bakal bapa mertuanya..jangan 'ter'dapat bapa mertua yang jahat..haha..

ok,comment ke 20.rasanya dah even dgn 2 other posts yang have highest comment. :P

puan sholehah said...

ya sbb itu perlu faham perkahwinan tu bukan bermaksud berkahwin dgn pasangan aje instead kita 'berkahwin' dgn seluruh keluarga dan kemaslahatan keluarga pasangan juga.

keluarga pasangan yg bole sama-sama faham tak akan memberatkan kedua-dua pihak. Soal orang pandang ke tidak itu berbalik kpd stigma org keliling yg tak semuanya faham. InsyaAllah bila Allah permudahkan semuanya akan jadi smooth dgn kehendakNya bertitik-tolak dari niat dan tujuan yg betul. Yakin dan doa :)

Tak perlu risau2 sal hantaran, letak neraca agama yg paling penting. Mmg betul wanita tu dipilih dari segi harta dan kecantikan juga, tapi agama tetap paling utama. Kita kahwin bukan sehari dua je, InsyaAllah kalau bole sampai akhir hayat dan kat syurga juge :) Ingat tu bila org wish 'semoga kekal ke anak cucu..', tambah lagi belakang tu 'hingga ke akhir hayat juga' =)

lynn afandie said...

haha! entry paling hot so far nampaknya. Betul..mas kahwin tu lg rendah nilainye lagi bagus..n tak semestinya bg duit kan.

Hantaran memang adat..utk most family mmg duit hantaran tu la yg diguna utk support buat kenduri.Bagi yang kaya, mungkin la mak bapak tanak sentuh duit tu kan?

Oh ye..pasal hantaran berdulang2 tu kan (sape tah mention kat atas2 ni) tu dpt kat pengantin..n tu material semata (ikut adat jugak mende ni) and perempuan pun keluar duit jugak ye nk bg hantaran berdulang2 kat lelaki. Dah la barang laki mahallll!! Hehe

Kalau nak kata kenduri belah laki, laki yg tanggung..tak jugak kan? It's not a must kan? Ade je yg fully ditanggung parents belah laki. So..nk senang, sama2 kumpul duit KHAS utk duit hantaran dan hantaran berdulang2 tu..pasal kenduri sape yg support dh tak jadi masalah lg kan? ehhe

lynn afandie said...

Quoting shahied "bagi sape2 yg nk berkahwin sure pening pk cane nk cukupkan duit hantaran smpi 10k(or more) ye tak"

hehe..dh pening keeee ncik? blom state brape duit hantaran lg ni..kalau 30k canee? ;)

amilahoney said...

wow,1st time bc blog ni. congrats 2 75 buat blog yg best. korg x promote blog ni kt cik afidah OR encik khamis OR wakil PETRONAS? :P

honestly, psl hantaran ni ak xtau. ckup rr dgr frm mrk yg dh kawin or yg ambitious nk kawin. tp, personally i prefer to discuss 1st with relevant ppl.

hantaran bbyk pn if kawin stakat 3 bulan pn cane? di mana nawaitu nyer.. or di mana prioriti awak? wallahualam

heheh, jom panaskan lg blog ni :)

ameen said...

well2
dapat tau aimi & nang bagi komen tapi gune nama lain hehe (aimi bgtau kt spital tadi)

cane shahid? 30k tuuu huhuhu.. (shahid ilek je beli lcd 20inch)

aimiwahab said...

cess ameen!!tu rahsia rotation..ko plak bg tahu.aiyak!

puan sholehah said...

setuju dgn lynn, as my family pakai duit hantaran utk support blanja majlis je. Kat atas ni opinion from my point of view la ye as in my walimah 2 years ago =)
-azraa

Anonymous said...

ok2, bg pihak nang yg malu2 nk type kt sini...nang nk clarify, die xprnh bg komen pong kat blog ni. itu semua dusta belaka. mungkin juga salah paham. peace!

aju_fauzi dan nang di limerick said...

aaaaaaa,komen atas ni aju ngan nang.ngeeee

zulkifli said...

wut? rm 20K hantaran? heh..sampai ke tuer lah membujang jwbnyerrrrr..=)

erm...budaya menyukarkan sesuatu yg mudah...pdhal kawen nih mudah dan murah...mudah dari segi perlaksanaan majlis..i.e ader suami, wali dan bakal isteri..dan mas kawen yg takderlah sampai 20K kan...cukup lengkap sumer tuh dah blh kawen..murah jer kos nyer kan? kan? kan?

p/s: tak blh ke kawen buat kenduri doa selamat ajer?..simple2 ajer..jimat siket duit pls...heheh

ameen said...

zul bende tu teori nye memang la senang

tapi kalau kat msia, nuuu makcik2 kt kampung, sedare mare sampai kawan kepada sedare2 ni sume ade persepsi sendri.. then at that point mmg susah nk decide sendri (as in keluarga kecil sahaja) sebab nk kene jaga hati depa semua.

tak gitu? tu yg aku dgr kawan2 aku merintih hehe

Anonymous said...

salam,

20k mmg bnyk.tapi...org sll cepat pandang bende2 mcm ni n discuss dgn hebat..bile u nmpk kes perempuan tetapkan hantaran murah nnti, wud u write about it here?

ada je perempuan yg graduate oversea yg sy kenal tak kesah pun if dpt 5k. n ada beberapa org lg.

cuma dah trend kat malaysia hantaran mcm tu sikit sgt + mak ayah pihak perempuan pun ada ego masing2 bila nk tetapkan brp sbb org kat malaysia mmg suka btanya bab2 ni.

opinion sy, utk keluarga yg simple 8k dh cukup utk puaskan hati mak mertua n pihak perempuan sendiri.

kucing_wilton said...

betoi2.setuju.xpayah letak tinggi.apa maknanya kalau hidup pehtu merana.

kekanda suka ngetel said...

money is not everything.

Jika sayangkan dia, dan ikhlas nak bagi.. apa salah nya.

Jangan ada rasa terpaksa sudah.

izadiskandar said...

wahhhh banyak nye comment. aiman, macam mana ni?

tapi Ameen?

tapi kucing_wilton?

korang ni suka ek cakap pasal kahwin? tsk tsk

Nang_Limerick (osmetnye aju) said...

salam wrt..
owh patutla "hot"... topik hantaran+kawin rupa2nya ;) cuba bincang sal topik mati hehe, mesti sejuk je hehe..terkejut td aju usik nang komen kat cni, padahal last bukak blog ni raya lepas (ps: saya memang malas membaca :p)
nway, ini tanda2 awal nak kawin ni ameen eh, bagus, dah start berfikir pasal hantaran.

nak share satu cite boleh x?
hehe nak jg share walau xde sape kata boleh..last 2 years, nang attend satu majlis tunang a best friend of mine, sweet sgt majlis tu, yg jd wakil pihak perempuan is ustaz yg ngajar budak prmpuan tu sejak kecil, waktu nak letak hantaran, ustaz tu bg cam ala2 "khutbah tunang" la, ttg hubungan pra-kahwin, ttg sebaik2 hantaran etc. so waktu nak letak hantaran tu cam chumel je ayah prempuan n ayah lelaki main tolak2 xkisah hantaran berapa hihihi..last2 yg tetapkan hantaran adalah ustaz tu hehehehe..chumel..alhamdulilah..permulaan yg baik utk suatu hubungan yg sgt mulia dan akad yg paling utuh ;)

Hantaran, memang perlu kpd perbincangan, tapi kalau ditakdirkan dpt bakal mertua yg demand, itu tandanya Allah kasi can pihak lelaki belajar erti sabar dan menabung hihi..yg perempuan kena pandai pujuk parents, supaya xmembebankan bakal suami..

InsyaAllah, kalau kita start budaya merendahkan belanja hantaran, maka isu ni xkan jd isu lagi after dis, mudah je semua perlaksanaan nanti.

Semoga semua org bakal dipertemukan dgn penyejuk mata, penyenang hati. Hantaran is just a little part of perkahwinan (yg sebenarnya xde dlm nas AQ n hadis), for lelaki, it is a transfer of responsibility of that woman u'r marrying from her dad to urs. So be prepared, sbg sebaik2 nakhoda dan imam yang benar =)
Sisters, selamat bersedia menjadi pembantu nakhoda yg terbaik dunia n akhirat ok?

Hehe..xsabar nak tgk semua org kawin dgn siapa ;)

p/s Ada org pernah bgtau tips pilih psgn kat nang. Dia ckp mcm nak cr rumet, kita mesti xkisah rumet kita hensem ke x, cantik ke x kan, buat ape muka best tp meyakitkan hati. Ke ade org xkisah? Lagi menyakitkan kalo malas semayang etc xdgr ckp pulak tu, nak ke rumet cam tu uhuhuhu..

-nang ;) -

ameen said...

izad
ape pandangan ko? aku nk dgr jugak. si Aiman mane? aku nakk sgt dengar dari aiman.

schweet je cerite nang pasal ustaz tu. kire tetapkan hantaran masa bertunang + depan ustaz. kalau kawen terus tanpa tunang cane la plak (kene tukar tektik)?? :D

well aku naikkan isu ni saje je nak tgk pandangan rakan2 ku semua. tipu lah kalau umur dah hampir pertengahan 20'an tak pikir langsung pasal kawin...lebih2 lagi pompuan..

fendi said...

Bunga rampai...ditabur-tabur...
eh betol ke lirik die nih? lupe lak~

anyway, nice entry by ameen~ kinda informative n fun reading ppl nye opinion bout this...bgus2, ak suke~

p/s:
1. entry dh best, tp sdeyhnye, umah ak kne tembak skali lg (by Nik..daymn).huhuhu..jahat r bdk2 umah 75 nih.. =P

2. lawak giler ayat ameen nih - And mane ko tau anon tu ade balls?

lynn afandie said...
This comment has been removed by the author.
lynn afandie said...

ameen, tak tunang pun takpe..tunang adat je..jadilah mcm siti, tunang sejam je..ehhe..

kenduri kawen takleh buat cam kenduri doa selamat la..kenduri kawen kena buat besar2..kena heboh2 sket..tu yg digalakkan dlm islam. bukan membazir ye, tapi utk diberitahu kepada seramai orang yang mungkin..ye la kan, benda baik...n supaya org tak syak wasangka nanti

p.s so kenduri yg hotel2 tu sy tak tau la nk komen..hihi

asma' said...

wah.sampai 40++ response. memang hangat. memang sesuai utk cuaca cork yang makin sejuk minggu ini. tiap-tiap hari la baca entry ni ye nak bagi panas sikit.

hantaran = hadiah dari (daripada?? xingat BM sudah) pihak suami kepada pihak isteri.

sepatutnya terpulang kepada suami nak beri berapa. takkan kita nak demand2 hadiah utk kita. kalau nak demand pun, demand la mas kahwin sbb tu memang hak kita.

Islam kan suruh bersederhana dalam semua perkara. tak terlalu berlebihan atau terlalu kedekut.
kalau bagi hantaran banyak2 sangat takut nanti ada unsur riak. dah jatuh hukum haram pula kalau terdetik di hati nak menunjuk2.

tapi jangan terlalu kedekut nak beri hadiah kat bakal isteri. kalau bagi seposen dua, nak beli apa pun tak cukup kan. nanti jadi aib kat pihak isteri pula. harga lembu seekor pon dah beribu-ribu. dah makin tinggi kos kenduri sekarang. jadi bagi la lebih sikit kepada pihak isteri ini. apa-apa pun, terpulanglah bagi suami nak tetapkan berapa ikut pertimbangan akal masing-masing.

ikut pengalaman diri sendiri, mak & ayah asma' tak tetapkan pun berapa. kami berbincang dan tetapkan sendiri jumlah hantarannya. ikut kemampuan seorang pelajar la kan. tapi masa hari pertunangan tu, keluarga lelaki bermurah hati untuk beri extra sikit dari apa yang kami dah bincang dulu. maka, dengan redha je lah kami terima. orang nak bagi hadiah kan =)

maka kesimpulannya, carilah pasangan dan keluarga pasangan yang sekufu dari segi agama, fikiran dan mudah dibawa berbincang. jangan sbb adat kita gaduh2 before kawen. tak best lepas kawen nanti =)

all the best kepada semua yang bakal memberi / menerima hantaran kelak.

izadiskandar said...

"izad
ape pandangan ko? aku nk dgr jugak. si Aiman mane? aku nakk sgt dengar dari aiman."kata Ameen.

Ini kata IZAD ISKANDAR :-

I think Aiman is one of the anonymous commenters

Pandangan saya di'reserve' untuk perbualan kita di meja makan nanti.
Malu juga nak bersembang topik ni dengan wanita.

Tapi to be honest, duit mmg dah start simpan, tapi tak terfikir lagi untuk mencari calon.

Kalau dah jumpa 'The One', saya tak kisah berapa dia minta, saya akan cuba usahakan. Sebab kalau dah sayang.....

(sorry, tiba2 terblush)

ilman aiman said...

huh.. i don't hide behind anonymity la, my comment is...

if u love someone, u r willing to go that xtra miles just to make them happy. and this works both ways. so compromise...

and having said that, pandai2 la nego with the family and in laws masing2 so that we have a mutual agreement.

satu kisah benar, and semoga jadi pengajaran buat kita semua...

there's one couple who are madly in love with one another, and when they want to get married, the father of the bride was asking a little too high(x sure brp), maybe >15K kot... and the guy, sbb ego, usahala jugak kumpulkan duit byk tu utk sbb nak kawen jugak. and then they got married la

but after that, the guy tak kasi, the wife balik ke rumah family die langsung... and the alasan is.. "aku dah beli kau from ur family. ur father sold u to me when he's asking for that price."

so renung2 kan lah...

Wahidah said...

pergh..hangat sungguh topik ni yea...well to me la..kot ya pun nak bg hantaran yg byk jgn smpai burden kn pasangan tu sudahlaa...wat per hantaran beribu2 end up hutang keliling pinggang...yg penting ikut kemampuan pasangan tu.....

lynn afandie said...

haha..aiman, laki tu mmg dayus siot..ade ke nk beli anak orang >15k...lelaki kena ingat lah kot..biar letak hantaran 100k pun..nilai tu tak cukup nk beli nyawa dan diri anak orang..adeh2..ape punye pemikiran la laki tuh

ameen said...

aiman said..."there's one couple who are madly in love with one another, and when they want to get married, the father of the bride was asking a little too high(x sure brp), maybe >15K kot... and the guy, sbb ego, usahala jugak kumpulkan duit byk tu utk sbb nak kawen jugak. and then they got married la

but after that, the guy tak kasi, the wife balik ke rumah family die langsung... and the alasan is.. "aku dah beli kau from ur family. ur father sold u to me when he's asking for that price."

biar benar .. ade lagi ke bende cani jadi kat msia
kalau camtu parah gak ar kt msia skrang. sure ade kes lagi terok nye..
so how do we change all these?

bermula dgn diri sendri...

n Z r A said...

wah..topik yang berjaya menghangatkan malam yg sepi. tahniah!
tapi pandang kiri pandang kanan...urm..my comment would look tiny among the "veterans". so better keep it to myself. haha

shahied said...

aha.. jgn malu2.. every opinion counts.. whos to say yg muda2 tak sehebat veterans? (adui..dah consider veteran ke ktorg?.)

wany said...

wo000ooo..korang smue tayah kawen ahh senang... duit smue bg aku pnjam...hehehehe..
p/s: baguss ahh ameen dh nak kawen, kene gtau diklan niehh..hehe..:)

ameen said...

weh wany.. yoryor je ko.bile mase la plak aku ckp dah nk kawen
jgn bgtau abang ko bukan2 tauu
abang ko bile lagi?